Utvärdering, löner, legitimation och kunnighet

I lärardebatten talas det ofta om att lärarnas löner är för låga. Och det är ju sant om man sätter den i relation till andra yrkesgrupper. Dessutom betonas ofta att åtminstone de duktiga lärarna ska få känna av i plånboken att de uppskattas.  Hur just de duktigaste ska vaskas fram finns det olika mening om men någon definitiv konsensus är långt ifrån uppnådd. Klassrumssituationen är i långa stycken fortfarande en privat spelplan.

Det kan vara intressant att se hur nyutbildade inom en annan bransch tas emot efter sin certifiering/legitimation? Jag har som ett exempel valt Trafikflygarutbildningen på Ljungbyhed, som den såg ut för ett par år sedan. Efter antagningsprov och utbildning ges betyg i flygförmåga m. fl. faktorer. Man får sålunda ett certifikat som omtalar att man kan flyga. Det intressanta är att sedan när flygbolagen ska rekrytera så går de väldigt mycket på  sociala förmågor och tar för givet att certifikatsinnehavare kan flyga.

Kanske blir det så för legitimerade lärare också. Alla ses som kunniga människor, som verkligen kan. Ännu svårare att belöna duktiga lärare då kanske.

Annonser

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Nexialist
  Aug 21, 2011 @ 22:08:38

  Ja frågan är om de är värda lönen de får, har en lite berättelse jag hört från en skola i mellansverige. Det var en lärare, modell äldre som jobbat ute i industrin under många år och blev lärare när hon var ca 45 oerhört populär hos eleverna, hon blev en dag så irriterad på hur det såg ut i korridorerna så gick till kollegierummet och sa till sina kolleger sa att nu får det vara nog nu går vi ut och rensar upp i korridoren – svaret blev: nä det har jag inte betalt för. Jag tycker nog att om man som lärare skall vara ett föredöme för eleverna borde de ställa upp, det är ju både deras och ungarnas arbetsplats.

  Svara

 2. Bertil Törestad
  Aug 21, 2011 @ 22:16:10

  Det är så Lärarförbundet tänker…det mest fackliga av alla fackliga fack…

  Svara

 3. Bertil Törestad
  Aug 21, 2011 @ 22:31:18

  Jag menar alltså att de så betonar BEHÖRIGHET.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: