Växlande vindar i Kina

Kina kommer alltmer på tapeten som en kommande megamakt. De skilda bilder ett stor land i förvandling ger upphov till kan bl.a. ses i dagens kulturdel av Svenska Dagbladet (110816), där en recension och en understreckare tar upp kinesiska förhållanden. En av mina favoritakademiker, Inga Sanner (idéhistoriker i Stockholm),  recenserar där en bok om den ekonomiska utvecklingen i Kina. Boken är skriven av den kända ekonomen Loretta Napoleoni och tar upp de förvirrande signaler som sänds från Kina vad gäller kapitalism, socialism och kommunism. Napeleoni menar att Kina inte alls är så odemokratisk som vi tror, och att vi har mycket att lära av deras ekonomiska system. De har undvikit den fria marknadens fallgropar genom att betona kollektivet framför individen. Det som Napeleoni kallar kapi-kommunism utgör en kombination av kapitalism och kommunism. Detta kinesiska ekonomisystem betonar starkt statens roll som överkontrollör i ett marknadssamhälle.

Inga Sanner menar att vi bör diskutera och betrakta ekonomin ur högre perspektiv än börsen och jag håller med henne. Vi har lärt från Kina förr.

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. Nexialist
    Aug 17, 2011 @ 16:16:20

    ”Detta kinesiska ekonomisystem betonar starkt statens roll som överkontrollör i ett marknadssamhälle. ”
    Det intressanta med detta är att vi i Sverige och västvärlden hade starka regleringarna av marknaden men detta jobbade näringsliv och den nyliberala rörelsen på för att avskaffa vilket de lyckades med. Det intressanta är att det finns ekonomipristagare som visat på att bra ekonomiskutveckling sker i länder med starka instutioner som reglerar marknaden. Men det är klart det minskar företagens, bankernas och spekulanternas vinster.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: