Republikanska provval i det demokratiska USA

Jag hörde att vid republikanernas provval i Ihio häromdagen fick de röstande betala 35 dollar för att få rösta. De flesta kandidater betalade dock denna avgift åt sina sympatisörer mot att de fick deras röst. Så har demokratin gått ett varv till och återkommit till att medborgarrätt heter pengar. Media i Sverige som berättar om valet nämner knappt detta faktum. Väntar man sig inte mer av USA?

2 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Nexialist
    Aug 17, 2011 @ 18:06:04

    USA är ett lustigt land som själv tycker att de har världen bästa demokrati, ibland tror de att de uppfunnit demokratin, men på många sätt är det snarare en plutokrati. Det här tycks vara ett exempel på det: det låter som om man för förmånen att rösta fram en kandidat som alla andra som inte kunde betala sen får rösta på. I USA får inte fångar eller kriminellt belastade rösta, och man måste anmäla sig som röst berättigad. Det heter ju att vem som helst kan bli president men det krävs pengar, mycket pengar.
    I ditt inlägg ”Etikern som är emot antidemokratin” talar du öppen demokrati, men för mig finns egentligen ingen öppen demokrati, för vad är en sluten demokrati, ja det skulle väl kunna vara USA då. Men det är väl ett av problemen idag att begrepp urholkas. För mig är demokrati: att alla i myndig ålder har rätt att rösta, fattig som rik, sjuk som frisk, fånge som fri, den som har arbete och är arbetslös ;att ifrågasätta utan risk för represalier; att debattera hur obekväm åsikten än är och att bemöta en åsikt med tystnad är inte acceptabelt endast argument skall kunna tysta debatten, som väljare har vi rätt att veta var kandidaterna står i åsikten och hur de bemöter den.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: